Algemene Beschouwingen

gelddonderdag 30 juni 2016 10:35

Woensdag 29 juni stond de behandeling van de Perspectiefnota 2017-2020 op de agenda van de debatraad. Inmiddels is het traditie dat dan door de fractievoorzitters van de politieke partijen de Algemene Beschouwingen worden uitgesproken.
Hierbij onze bijdrage, uitgesproken door fractievoorzitter Roy Bruins.

Geacht college, raadsleden en andere aanwezigen,

Het is een sombere grijze dag, als ik aan mijn bureau zit te schrijven aan de algemene beschouwingen, somber en grijs. Het eerste jaar van dit college liet zich omschrijven als het oogsten van het laag hangende fruit, simpel en zichtbaar, somber en grijs, maar na enkele sombere en grijze dagen, groeit de verwachting naar de zon en warmte, het wordt tijd dat de  plannen en ambities van dit college worden uitgewerkt en zichtbaar worden. De Perspectiefnota laat zien dat we vooralsnog over voldoende financiële middelen beschikken om gefaseerd de ambities waar te maken. Met het aanpakken van de Pekingtuin, en later dit jaar de parkeerplaats bij de Trits, en de voorbereidingen voor de aanpak van de Laanstraat  tonen aan dat de zon doorbreekt. Een mager zonnetje weliswaar want er hangen ook nog de nodige donderwolken boven ons, denk maar eens aan: de Kooijhoek, Gasstation, Baggerdepot en zo zijn er nog wel meer.

Dit vraagt om een solide aanpak. Wij vertrouwen er op dat het college actief doorbouwt aan mogelijke structurele oplossingen waardoor de dreigende wolken over zullen waaien. Dit vraagt om een actieve houding van ons ambtelijk orgaan, een correcte interactie tussen ambtenaren en burgers, een open houding en een bijbehorende communicatie op basis van gelijkheid.
Het vroegtijdig informeren is essentieel bij de ontwikkeling en uitvoering van de ambities die we in Baarn hebben. Inmiddels zijn we ons er gelukkig steeds meer bewust van  om belanghebbenden vroegtijdig te betrekken bij plan vorming,  te denken valt aan de ontwikkeling van Schoonoord in samenspraak met een klankbordgroep.

Maar wat gebeurt er daarna? Zo is het ondanks de aankondiging van maatregelen, en het houden van een informatie avond met inwoners nog steeds niet helder voor hen, wat er gedaan wordt aan het regenwater probleem in het Eemdal. Communicatie verbeteren en de toegang tot het vinden van informatie dan wel bereikbaarheid is een aandachtspunt wat de komende periode de nodige aandacht behoeft. Wat ons betreft mag hier behoorlijke op geïnvesteerd  worden.

Wonen in Baarn
Een van de grote beleidswijzingen die aan ons voor gelegd gaat worden is de verandering in woonbeleid. De focus zal verlegd worden van doorstroming naar meer aandacht voor starters en jonge gezinnen. Een ambitieuze wijzing als we ons realiseren dat er binnen de gemeente Baarn weinig ruimte is tot het bouwen van deze woningen. In het collegeprogramma staat expliciet dat het college geen eigen initiatief zal nemen tot de  ontwikkeling van de Noordschil. Maar gezien de urgente vraag naar woningen willen wij het college op dit punt meer ruimte geven dan op voorhand is afgesproken. Laten we die discussie maar voeren om deze nieuwe koers uiteindelijk mogelijk te maken. En laten we tevens out-of-the-box denken t.a.v. nu nog niet genoemde of bekende locaties. laten we ze benoemen en bespreekbaar maken. Wie durft? Wij zeker wel, wat dacht u bijvoorbeeld van de Eemerwaard, of  hoogbouw op de Kooijhoek en wie wil er nu niet wonen in de Lage Vuursche of Eembrugge? Dus welke mogelijkheden zijn er om ook daar de wooncapaciteit uit te breiden.

Vorstelijk Baarn
De term vorstelijk Baarn moet verder worden uitgedragen. Wij zijn zeer benieuwd hoe de presentatie van city marketing verdere uitwerking krijgt. Hier hoort ook een vorstelijke uitstraling bij, aandacht voor het bestrijden van ongewenste plantengroei, scheefliggende tegels, graffiti  ed dit zou de nodige extra aandacht kunnen gebruiken. Deze extra aandacht hoeft niet perse de verantwoordelijkheid te zijn van de gemeente. Laten we als gemeente belangstellende inwoners van Baarn de middelen geven om daar in te participeren, denk aan het adopteren van gemeente groen, of een financiële compensatie waarneer men als burger een speelveld onderhoudt.

Zorg en ondersteuning
Wij zijn blij met de koers van het Lokaal team binnen het sociaal domein. De gewenst uitbreiding van 2fte is wat ons betreft akkoord en noodzakelijk. Sterker nog het mag nog wel verder worden opgeschroefd. Het Lokaal team heeft in korte tijd veel bereikt, verbindingen gelegd en een actieve werkwijze ontwikkeld en werkt hard aan verdere doorontwikkeling. Wat ons betreft mag dit vooral de focus hebben op het regieschap, een meer ondersteunende rol bij de inrichting en vertaling van een zorgbehoefte. De directe uitvoering van zorg hoort ons inziens niet tot de primaire taken van het Lokaal team. Ook hier geldt dat communicatie en informatie nog niet voldoende is ingericht. Het is voor onze inwoners lastig om duidelijk te krijgen hoe zij zorg kunnen aanvragen en welke eisen hieraan verbonden zijn. Het is dan ook een goede ontwikkeling dat het sociaal steunpunt verder wordt ingericht. Een eerste stap die hopelijk de communicatie en  informatie zal verbeteren. Een laagdrempelig informatie punt waar de inwoners van Baarn terecht kunnen. Hoewel dit proces zich nog in een vroegtijdige fase bevindt willen wij de wethouder alvast de volgende onderwerpen mee geven om mede daarin onder te brengen. Wat dacht u van: “digital” pesten, burenruzie,  overlast maar ook vragen omtrent (speciaal) onderwijs en relaties.
Als we ons beseffen dat 1 op de 3 huwelijken vroegtijdig wordt ontbonden is het goed informatie te kunnen verkrijgen omtrent relatietherapie of ontbinding van het huwelijk. het Lokaal team wordt met regelmaat geconfronteerd met deze gezinsproblematiek, en dit is als risico factor binnen de jeugdwet benoemd.
Naast Informeren hoort ook toezicht en handhaving, Meer grip op onze “chillende” jongeren, binnen de Perspectiefnota zien we hier al iets van terug, maar wat ons betreft mag dit wel wat meer zijn. Wat dacht u van een extra jongerenwerker of een derde BOA.

Reflectie
In onze prestatie gerichte wereld is het wel eens goed om stil te staan bij dat wat we aan het doen zijn, dat wat we hebben en de rijkdom van ons zelf. Uit diverse lijstjes blijkt jaarlijks dat wij altijd een top-10 plek scoren in gelukkig zijn, kwaliteit van leven, kwaliteit van de zorg, welvaart. Als wij ons dan realiseren dat op dit  65 miljoen mensen op de vlucht zijn, ontheemd,  zoekend naar een plek waar ze welkom zijn, een plek waar ze geborgenheid kunnen vinden en zichzelf mogen zijn. Als baarnse gemeenschap kunnen wij deze wereld problematiek niet verhelpen, maar wij kunnen wel de uiterste van onze mogelijkheden opzoeken om hen de helpende hand te bieden.
Normaal gesproken sluiten wij onze algemene beschouwingen af met het toe wensen van de zegen van God. Echter zou ik dit jaar graag een zegenbede van Franciscus van Assisi willen aanhalen. Een gebed uit de 10 eeuw die mijns inziens de rol van ons als lokaal bestuur in essentie raakt.

Moge God ons zegenen met ongemak bij gemakkelijke antwoorden, halve waarheden, en oppervlakkige verhoudingen zodat we diep vanuit ons hart mogen leven.
Moge God ons zegenen met woede bij onrechtvaardigheid, onderdrukking, en uitbuiting van Gods schepselen zodat we mogen werken aan rechtvaardigheid, vrijheid, en vrede.
Moge God ons zegenen met tranen om te vergieten voor hen die lijden aan pijn, verwerping, honger en oorlog, zodat we onze handen kunnen uitstrekken om hen te troosten en om hun pijn in vreugde te veranderen.
Moge God ons zegenen met genoeg dwaasheid om te geloven dat we een verschil kunnen maken in de wereld, zodat wij kunnen doen waarvan anderen zeggen dat het niet gedaan kan worden
.

Dit is wat wij het komende politieke jaar actief uitstralen, doet u mee ?

« Terug

Archief > 2016 > juni

Geen berichten gevonden