Rubber korrels kunstgrasvelden

sportvelden-met-rubberkorrels-veiligdonderdag 26 oktober 2017 09:50

In de raadsvergadering van woensdag 25 oktober stond wederom het onderwerp 'rubber korrels' op de agenda.
In een aangenomen motie van februari eerder dit jaar werd het college van B&W opgeroepen om twee dingen te doen:
1) Op zo kort mogelijke termijn over te gaan tot het vervangen van zowel het rubbergranulaat op het aan de Krabbelaan gelegen Cruyff Court als de met rubbergranulaat voorziene sportvelden op Sportpark Ter Eem door een voor gezondheid en milieu vriendelijk alternatief
2) Eerst bodemonderzoek te doen. Mocht het bodemonderzoek uitwijzen dat er sprake is van vervuiling terug te komen bij de raad.

Dat tweede punt werd staande de vergadering door ons extra ingebracht. Het enkel doen vervangen van de korrels zou wellicht niet voldoende zijn wanneer zou blijken dat door uitloging de ondergrond vervuild zou zijn.

Het college is voortvarend aan de slag gegaan.
Uit het bodemonderzoek bleek dat de grond schoon was. Er vond geen uitloging plaats vanuit de korrels.
Er volgde een raadsvoorstel vanuit het college met de volgende beslispunten:
1) De rubbberkorrels van de kunstgrasvelden in Baarn niet vervroegd vervangen en vooralsnog de geplande vervangingstermijn van de kunstgrasvelden handhaven
2) Als bij aanscherping van de Nederlandse of Europese normen in 2019 de korrels niet voldoen, dan besluiten ze te vervangen en de meerkosten ad € 400.000 - € 600.000 te dekken uit de Algemene Reserve.

Het college werd al snel verweten de aangenomen motie naast zich neer te hebben gelegd. De motie stelde namelijk dat sowieso, ongeacht de uitkomst van het bodemonderzoek, de rubberkorrels vervangen dienden te worden.
Dat vonden wij niet terecht. Het getuigt van goed bestuur om opnieuw, met nieuwe informatie, de raad in staat te stellen een uitspraak te doen.
Zeker, wij wilden recht doen aan de mede door ons gesteund motie. Het nieuwe raadsvoorstel deed dat niet en daarom dienden wij twee amendementen in om het voorstel aan te passen.

Amendement 1, kort samengevat: Beslispunt 1 te vervangen door:

De rubberkorrels van het Johan Cruyff Court te vervangen, voor een infill waarbij er gekozen wordt voor een veilig en/of natuurlijk alternatief die voldoet aan de REACH normering die binnen de EU gehanteerd wordt voor kinderspeelgoed. Dit proces voor het eind van het kalenderjaar 2017 in gang te zetten, waarbij realisatie plaatsvindt uiterlijk in de zomer van 2018. De meerkosten geschat op € 74.000 tot € 99.000 te dekken uit de algemene reserve.

Amendement 2, mede ingediend door D66, kort samengevat: Toevoegen beslispunt 3:

Indien er aan een kunstgrasveld renovatie wordt gepleegd dan wel bij het aanleggen van een nieuw kunstgrasveld voordat er een besluit is over de nieuwe Europese norm, te kiezen voor een infill, welke op het moment van instrooien voldoet aan het ECHA/RIVM advies welke eind 2017 tot stand gekomen is ongeacht of het Europese parlement dit advies overneemt.

Hieronder treft u beide amendementen aan, inclusief toelichting.

Beide amendementen werden aangenomen. Een goed besluit dat enzerzijds recht doet aan de eerdere motie waarin vooral gesproken werd over 'beter voorkomen dan genezezen' en anderzijds recht doet om op verstandige wijze om te gaan met gemeenschapsgeld.  


Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
17RV000069 Rubberkorrels in kunstgrasvelden - Amendement CU-SGP - wijzigen beslispunt 1246,1 kBapplication/pdfdownload
17RV000069 Rubberkorrels in kunstgrasvelden - Amendement CU-SGP en D66 - toevoegen beslispunt 3162,9 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Archief > 2017 > oktober

Geen berichten gevonden