Witte rook in Baarn

witte rookwoensdag 08 april 2015 10:06

Zo vlak na het Paasweekend kan formateur Suzanne Oortman Gerlings (VVD)  het goede nieuws bekend maken: Baarn heeft een nieuwe coalitie- en een nieuw college in spé.

Op 10 maart startte de VVD coalitieonderhandelingen nadat de vorige coalitie de meerderheid had verloren.  De coalitie die nu tot stand is gekomen bestaat uit vier partijen: VVD, D66, CDA en ChristenUnie-SGP.

Over het proces van formeren vertelt Oortman Gerlings dat begonnen is met het raamwerk voor een coalitieakkoord. “Vervolgens zijn de portefeuilles samengesteld waarbij het van belang was dat er zoveel mogelijk samenhang was binnen de bestaande programma’s van de gemeente. Toen de portefeuilles bekend waren hebben we gekeken naar de bemensing, zoveel mogelijk rekening houdende met de wensen van de partijen.”

 “Achteraf kunnen we stellen dat de gesprekken op een natuurlijke gelijkwaardige manier zijn verlopen met als resultaat een akkoord waar de coalitie volledig achter kan staan. Het coalitieakkoord wordt eind deze week bekend gemaakt.

Het is goed voor Baarn dat we dit in een maand tijd hebben kunnen volbrengen. We kunnen op volle kracht vooruit.”

Wethouders

“Wat ik al eerder schreef hebben we nu na alle strubbelingen van het afgelopen jaar een sterk college nodig met politieke ervaring en bewezen bestuurskracht. Wethouders die er niet voor terugdeinzen ingewikkelde dossiers aan te pakken. Ik ben heel trots deze vier wethouders aan Baarn te kunnen presenteren.”

Voor de VVD is dat Erwin Jansma (47). Jansma was 11 jaar wethouder in Leusden en heeft een schat aan ervaring op diverse terreinen w.o. financiën en ruimtelijke ordening. Jansma brengt een frisse wind van buiten Baarn mee, de overige drie wethouders komen uit Baarn.

D66 schuift fractievoorzitter Theo Stroo (47)  naar voren. Stroo is al een aantal jaar fractievoorzitter en heeft de afgelopen jaren leidinggevende functies in diverse gemeentelijke organisaties vervuld.

Jan Baerends (63)  wordt opnieuw wethouder voor het CDA en zal het praktische geheugen van dit nieuwe college zijn aangezien hij tot een jaar geleden al 3 jaar wethouder was in een eerder college.

Voor de ChristenUnie-SGP zal André van Roshum (36) zitting nemen in het college. Van Roshum heeft zich de afgelopen bijna 7 jaar als fractievoorzitter bewezen door positieve analyses te maken over lopende dossiers zonder vooringenomenheid.

“We hebben het aantal fte terug kunnen brengen van 3,6 naar 3,2. Voor de portefeuilleverdeling verwijs ik graag naar de bijlage.

Naar overtuiging van alle fracties van dit nieuwe college in spé kan dit team het verschil gaan maken en voortvarend aan het werk gaan voor Baarn. Naar verwachting zal de installatie eind april plaatsvinden.”

« Terug

Archief > 2015 > april

Geen berichten gevonden