Nieuw college geinstalleerd

coalitievrijdag 24 april 2015 08:49

In een bijzondere raadsvergadering heeft burgemeester Roell donderdagavond 23 april het nieuwe college geinstalleerd. Tevens werden er drie nieuwe raadsleden geinstalleerd.
Voorafgaand aan de installatie werd het coalitieakkoord besproken.
Hierbij treft u onze bijdrage aan.

Op een ongebruikelijk moment, in de vierjaarlijkse cyclus zoals de gemeente die kent, hebben we vanavond een speciale en bijzondere raadsvergadering.
Ongeveer een jaar geleden zaten we hier ook en werd een nieuw coalitieakkoord besproken en een nieuw college geinstalleerd. Een ieder weet hoe een en ander is gelopen het afgelopen jaar.
De ChristenUnie-SGP zit hier allereerst dus niet om eens even trots te wezen. Nee, wij zitten hier ook met een stukje schaamte vooral richting onze inwoners, bedrijven en organisaties. Wij waren kritisch op het vorige coalitieakkoord maar dat ontsloeg ons niet van onze taak en plicht om constructief mee te praten en te denken over de plannen en ideeen die het nieuwe college ons zou presenteren. En ere wie ere toekomt, er zaten goede plannen tussen. Het vorige college heeft niet stilgezeten.
Namens ons oprechte dank voor het afgelopen jaar.
Ontzettend spijtig dat de coalitie en met haar het college de vier jaar niet heeft mogen volmaken. Ik hecht er aan te zeggen dat wij nooit en te nimmer de val van deze coalitie op het oog hebben gehad.
Echter, gedane zaken nemen geen keer.
Naast een stukje schaamte over wat er is gepasseerd zijn wij er ook trots op dat we samen met VVD, D66 en CDA u vanavond het voorliggende coalitieakkoord mogen aanbieden. Er moet geregeerd worden en daarbij is dit akkoord het uitgangspunt. Nee dat zeg ik verkeerd, het uitgangspunt is ook al het reeds ingezette beleid.
De ChristenUnie-SGP is verheugd dat wij mede invulling mochten geven aan de totstandkoming van dit akkoord. De diverse gesprekken die wij met elkaar voerden hebben wij ervaren als zeer prettig en opbouwend. Dank daarvoor! Onze inbreng, we zijn tenslotte maar de kleinste fractie in de raad, werd gewaardeerd, getaxeerd en meestal geaccordeerd. Een constructieve, integere en bescheiden houding in de raad wordt op prijs gesteld en kan zo maar resulteren in, nou ja u ziet het vanavond.

Zoals verwoord door de fractievoorzitter van de VVD is dit akkoord pragmatisch van aard. Deze coalitie en het daaruit voortkomend nieuwe college heeft tenslotte een jaar minder de tijd om een en ander te verwezenlijken. Daarom treft u geen wilde plannen aan in ons akkoord, ten minste, wij vinden het geen wilde plannen. Ook hebben wij er niet voor gekozen het roer radicaal om te gooien. Wie zou daar immers baat bij hebben? Maar als u goed leest ziet u hier en daar toch wel nuanceverschillen ten opzichte van het vorige akkoord. Het is om zo te zeggen wat minder vrijblijvend en wat krachtiger in het uitspreken van wat we in 2018 bereikt willen hebben. Dat geeft een enorme verantwoordelijkheid en daadkracht. Daarop mag u ons aanspreken.

Samen in Baarn, krachtig bestuurd. Ik weet het, het klinkt wellicht wat cliché, maar samen met de raad, inwoners, bedrijven en organisaties moet het ons gaan om Baarn. We staan met zijn allen tenslotte met onze voeten in de Baarnse klei of op het Baarnse zand, afhankelijk van waar u woont. We zweven er niet wat boven, nee we zijn er met zijn allen als het goed is op betrokken.
Maar Baarn heeft wel een bestuur nodig, het liefst een krachtig bestuur. En die krijgt u vanavond, samen met een mooi fundament, het voorliggende coalitieakkoord.

De ChristenUnie-SGP wenst het nieuwe college de komende jaren veel inzicht, wijsheid, moed en durf, maar bovenal de zegen van onze goede God.

« Terug

Archief > 2015 > april

Geen berichten gevonden